Avtomobilska odgovornost

Vsako vozilo mora imeti sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, preden ga želimo registrirati in uporabljati v prometu. Z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti se zavarujemo pred odškodninskimi zahtevki oseb, katerim bi povzročilo škodo z našim avtomobilom.

Zavarovalne vsote

S sklenitvnijo AO zavarovanja bo zavarovalnica izplačala škodo, ki smo jo povzročili in sicer do vrednosti 1.000.000€ za stvari in do 5.000.000€ za osebe.

Bonus in malus

Na ceno zavarovanja avomobilske odgovornosti vpliva tudi naše preteklo škodno dogajanje. Vsak, ki vozilo zavaruje prvič, začne v 14. premijskem razredu z 0% bonusa. Vsako leto, ko ne povzroči škode, pridobi 1 premijski razred. Ko imate 12. premijski razred ali manj, napredujete samo pri nas za 10% bonusa na leto. Kadar povzročite škodo, pridobite  tri razrede ali 15% bonusa. Nad PR 14 je malus in predstavlja doplačilo na temeljno premijo za zavarovanje avta.

Odkup prve škode

Pred izgubo bonusa se lahko tudi zavarujete in sicer z odkupom prve škode. Če imate sklenjen odkup prve škode, tako v primeru ene škode ne izgubite 15% bonusa. Nižji premijski razred, ko imate, cenejši je odkup prve škode. Priporočamo ga vsem, ki imajo PR 8 ali manj.

Zavarovanje voznika – AO plus

Z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti so zavarovani tudi vsi potniki v vozilu. Voznik ni upravičen do odškodnine za telesne poškodbe na podlagi sklenjenega AO in mora za pridobitev le-te imeti sklenjeno zavarovanje voznika, ki ga imenujemo tudi AO plus. Zavarovanje voznika vam zelo priporočamo.