Kaj je odkup prve škode

Glede na to, da vse zavarovalnice nimajo odkupa prve škode oz. odkupa bonusa, kot ga nekatere tudi imenujejo, je normalno, da vsi zavarovanci še ne poznajo te oblike doplačila pri zavarovanju avta.

Odkup prve škode je doplačilo, ki vam koristi, ko povzročite škodo s svojim avtomobilom in boste zaradi tega uveljavljali zavarovanje avtomobilske odgovornosti. V primeru škode izgubite 3 premijske razrede, kar v večini pomeni 15% bonusa. Zaradi tega boste naslednje leto plačali več za zavarovanje. Z izbiro doplačila za odkup prve škode, se v naslednjem letu izognete temu doplačilu, saj bonusa ne izgubite.

Kdaj skleniti odkup prve škode?

Odkup škode se lahko sklene pri vse oblikah zavarovanja, tako pri obveznem avtomobilskem zavarovanje kakor tudi pri kasku. Ker pa cena ni zmeraj enaka, je odvisna od premijskega razreda, je smiselno malo pogledati, kdaj naj sklenemo zavarovanje in kdaj ne. S tem želimo narediti primerjavo s tem, koliko bomo imeli doplačila v primeru škode in koliko bomo plačali za odkup prve škode.

Po izračunih se odkup prve škode splača skleniti, ko imamo že nekaj bonusa, kar pomeni PR 10 ali manj. Seveda je to odvisno tudi od vsakega posameznika. Nekatere bi to sklenili še nekoliko prej, spet drugi bi to sklenili komaj pri 50% bonusa ali pa še takrat ne. Smiselno je, da si naredite izračun za zavarovanje avta in sami primerjate ceno za zavarovanje, temu nato še opcijsko dodate odkup škode ali kar med opombami vpišete to možnost. Vsi, ki imajo prvi premijski razred pri kasko in zavarovanci Tilia, ki ima tudi pri AO prvi premijski razred, lahko takrat dodatno razmislijo, če želijo odkup škode, saj bi v primeru škode padli v 4 PR, kjer je še vedno 50% bonusa.